En annan värld

Jag har tänkt lite, när jag lämnade Arlanda så åkte jag ifrån min värld i Sverige. Jag landade i en helt annan okänd värld långt, långt borta.

Nu är min vardag i Nya Zeeland egentligen är det inte jättemycket som jag har kontakt med min gamla värld i Sverige, förutom då Facebook, mail och Skype osv. Jag har vart här i 3 månader snart. 3 månader i min nya värld och samtidigt som mitt liv här går vidare, gör även livet för er i Sverige.

Förra veckan, eller om det var veckan innan det, träffade jag en ny vän i Auckland. En tjej från Gotland som jobbar som Au pair hos en Halvsvensk familj i Misson Bay öster om Auckland City. Vi har träffats 2 ggr hitills men deet kommer nog bli fler gånger. Det är kul att träffa folk från Sverige och kunna dela upplevelser med.

Ett ännu bättre exempel på det är att jag har stött ihop med en gammal kompis från innebandyn här i Auckland! Han bor tillsammans med två andra svenskar och pluggar här i staden. Det var verkligen grymt kul att träffas och vi kommer att fortsätta göra det.

Jag har precis kommit hem från farmen där jag, som vanligt, jobbat mycket. Innan jag åkte hit var allas kommentarer att jag skulle klippa får...jag kom hit till Nordön och upptäckte att det fanns mycket fler kor här än får. För att ge perpektiv så har familjen Brown för tillfället 70 kor (tror jag) och 5+1 får (fem honor och en hane). På sydön däremot är det fler får än människor.

I lördags hängde jag med en som jobbar med Dave och har stort ansvar för kporna och fåren en förmiddag. Vi började med att föra in fåren en liten inhängnad med hjälp av en annan gubbe med en förvånadsvärd pigg gammal traktor och en mycket duktig hund. Min uppgift var att se till att fåren inte rymde ut genom öppningen mellan staketet och flaket som fåren skulle upp på. Hanfåret hade "attityd" och attakerade oss och hunden men vi fick snart in alla i buren på flaket. Vi köre sedan fåren till en annan man som klippte honfåren mcyket duktigt. Min uppgift var att se till att fåren inte trasslade in sig i klippmaskinens kablar och förstås se til att de inte rymde när vi öppnade grinden. Efter det käkade vi lunch och åkte tillbaka till farmen och släppte in fåren i en ny inhängnad.

Eftermiddagens arbete var att såga ner träd i skogen är uppe på kullen på Brown's land. Det är brand och tätt och medans Dave sågade samlande jag och "Old Chriss" ihop alllt och lade det i stora högar. Ett arbete som jag sedan fortsatte med på söndagen innan vi åkte hem till Auckland.

Inga bilder har tagits under helgen e och inte så många under en period nu för den delen. Anledningen till det är att jag inte velat ta med kameran ut när jag och grabbarna gått ut och jag kunde inte heller ta bilder när jag arbetat.

//Gilli

Matter of opinion and facts

Här kommer en liten lista över saker jag tycker representerar det jag hitills upplevt av Auckland och Nya Zealand.
Listan har ingen nummerordning på så viset att det högst upp eller längst ner är "bäst" eller "sämst". Bara det som jag kom på medans jag skrev det här inlägget.

Fler listor kommer antagligen komma.

  • Nya Zealand är ett otroligt vacker land! - En svensk jag träffade i Auckland sa "Det var precis som jag hade tänkt mig med alla dessa gröna kullar!" Jag håller med!
  • Människorna är väldigt trevliga och gästvänliga - Många jag träffat har blivigt glada av att se mig och erbjudit mig att fika eller till och med bo hos dom. En annan kul grej är att man går ut och festar med människor från hela världen och alla är lika glada över att träffa en! För dom "riktiga" Kiwi's spelar det ingen roll vart man kommer ifrån, de vet själva att de alla ursprungligen är immigranter och hela landet är uppbyggt så.
  • Auckland är en oerhört multikulturell stad - Fortsättning från förra punkten. "Det är japaner och Kineser överallt!" Citat från en kompis. Det kryllar verkligen av asiatiska restauranger och affärer men det är inte bara det! Här finns mycket från alla delar av världen.
  • Nya Zeeland hade innan polynesierna, maorierna eller européerna kom hit inga djur förutom fåglar (Bland annat Kiwi fågeln). Allt annat har tagits hit och det är en anledning till att inga som helst farlig djur, reptiler eller insekter finns här.
  • Stör mig så otroligt på att många säger Soccer! Jag håller med mig bror om att världen är för amerikaniserad! Fotboll är tyvärr inte en jättestor sport här, än, utan Rugby är i stort sätt religion här och All Blacks (Rugbylaget) gudarna. "2:a på listan är Cricket (Booooring) och 3:a "Netball". Har inte sett nått av det men tydligen är det mest bara tjejer som spelar det. Det Nya Nyzeeländska fotbollslaget All Whites (Älskar smeknamnen på landets lag och kommer till det senare!) var det ända laget som var obesegrade i VM 2010 i Sydafrika men åkte ut i alla fall efter gruppspelet. För denna prestation vann laget ett Nya Nyzeeländskt pris för bästa sportliga prestation. Tyvärr var valet väldigt ifrågasatt och ett jurymedlem lämnade sin post.
  • Älskar att dom har smeknamn på deras landslag. Rugbylaget heter "The All blacks", cricket laget  heter "Blackcaps", fotbollslaget heter "All Whites", netball laget heter Silver Fens osv. Namnen är från lagets färjer på tröjorna och Silver Fens kommer från nationalsymbolen The Fen.
Fortsättning följer. Skicka gärna in kommentarer om vad ni tror om NZ och så ska vi se om jag upplevt något annat eller om ni bara undrar något :)


The All Blacks
//Gilli

Fotboll

Hej! Detta inlägg kommer inte handla så mycket om Auckland och Nya Zeeland, istället kommer det handla om fotboll.
Jag käkade idag frukost till Valencia vs Schalke och lunch till AC Milan Vs Tottenham Hotspurs.

Jag måste säga att fotboll är underbart och vackert! Musiken som spelas inför varje CL match skapar en känsla som bara bubblar imagen av glädje och spänning, även kl 9 på morgonen.

Matcherna i sig var kanske inte jättespektakulära men det fanns en hel del gobitar.

Jag gillar Valencias Soldado han är en riktig lirare. Även fler i Valencia var bra och anledningen till att matchen slutade 1-1 var tack vare en man(?) vid namn Raul Gonzalez. Den forna Real Madrid halvguden återvände till spanien för att göra sitt 71a mål i europasammanhang! Fler än någon annan. Hans anfallskollega, också fd. Real spelare men mer misslyckat diva, var helt osynlig. Det ända jag kommer ihåg av honom i matchen var när han sparkade hål i luften.

Milan åkte på torsk hemma mot Spurs och det var ett välförtjänt resultat då de vitklädda engelsmännen spelade så mycket bättre ut än de rödsvarta. Statistiken var jämn men man kunde främst se skillnaden på mittfältet. Rafael Van Der Vaart ( noterna också fd. Madridare) hade kämpaglöd, nyförvärvet Peinaar tog Bales plats mycket bra. Han spelade med respekt till sina medspelare men helt utan mot de rödsvarta. Sando jobbade stenhårt och inhoppande Modric, hans passningar och krossar är underbara! Lennon sprang förbi italiska försvaret efter att Ibra näst intill gett bort bollen och pasade den långe Crouch som satte matches enda mål. Ibra fick bollen i när via en konstspark men målet godkänndes. På tal om mittfält. Gattuso i Milan var fruktansvärt frustrerad under hela matchen och till och med efter och gjorde mycket dumt, typ skalla en ledare i Spurs.


Fotboll!

//Gilli

Prata Svenska

Idag fick jag prata svenska med en annan svensk öga mot öga på ett tag. För några dagar sedan såg jag på Facebook att en kille som gick i min skola på lågstadiet och som har bott i kvarteret befann sig i Auckland! Jag skickade genast ett meddelande och vi bestämde oss för att träffas vid Skytower för att snacka osv.

Det känndes lite skumt att snacka svenska för allt man gör är på engelska här även om jag såklart chattar och skypar med folk från Sverige är det inte likadant.

Vi snackade och vandrade runt i Auckland och jag kunde faktiskt berätta en hel del, ge tips och visa vägen. Det känmndes som om jag lärt känna staden och landet under den månad jag hittills vart här.

En annan kul sak.

Nilda och Dave ska sponsra en sköthetsuppvisning eller liknande för den filipinska communityn i Auckland. Jag fick i uppdrag att skapa planshen och idag fick jag veta att de som sett den var väldigt nöjda med den.

Den är ganska enkel med text som Nilda och jag kom fram till som skulle vara enkel och tydlig. Sen finns det en bild på familjen (jag är inte med) och bakrunden är en bild jag tagit från Auckland Harbour Bridge mot Auckland City.

Det är kul att göra så att andra mår bra ;)

//Gilli


Sorry I've been away so long...

Jag har inte uppdaterat något på varken bloggen eller Facebook på ett tag och en av anledningarna är att jag tillbringat mycket tid på den underbara farmen, men också att internetet har vart paj i Auckland. Nu är det fixat för tillfället men tyvärr kommer jag inte kunna återberätta allt som hänt den senaste tiden i ord. Däremot kommer jag att lägga upp alla bilder på Facebook.

//Gilli

RSS 2.0